A külpoltikai szakértő szerint még évekig tarthat a háború Ukrajnában

Nemzetközi
Hirdetés

A Spirit FM Nagykép című műsorának legútóbbi adásában az orosz-ukrán háború aktuális kérdéseivel foglalkozott Hont András és Németh Róbert. Vendégeikkel nemcsak az elmúlt hetek eseményeiről beszélgettek, hanem körbejárták azt a kérdést is: lehet-e béke Ukrajnában. 

A műsorban vendég volt többek között Anton Bendarzsevszkij külpolitikai szakértő is, aki azt nyilatkozta: bár egyértelműen az oroszok domináltak a háború első időszakában, szeptember óta azonban jelentős sikereket ért el az ukrán hadsereg a nyugati fegyverek segítségével. 

A szakértő szerint az orosz közvélemény egyre pesszimistábbá vált a kilátásokat illetően az elmúlt hónapok alatt. Míg a háború - vagy ahogy Ororszországban hivatkoznak rá, a különleges katonai műveletek - megkezdésekor egy pozitív jövőkép jellemezte a lakosságot, mert úgy vélték, hogy Oroszország újra egy világhatalmi státuszba emelkedhet ennek köszönhetően, mára ez jelentősen megkopott és inkább egyfajta borús bizonytalanság lett urrá az embereken. 

Anton Bendarzsevszkij ennek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy a háború míg évekig eltarthat. 

Szerinte ugyanis csak úgy érhetne véget ez a konfliktus, ha megbukna az orosz kormány és helyére egy kompromiszumkészebb vezetés érkezne, vagy ha sikerülne elfoglalniuk Ukrajnát, előbbire azonban azért is lát kevesebb esélyt, mert a történelmi tapasztalatok alapján az orosz lakosság türelmi küszöbe viszonylag magas, ezért a politikai változásra kicsi az esély. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés