Lovasi: Kodály mondta, „a zene mindenkié”, de szerintem nem erre gondolt!

Belföld
Hirdetés

A Spirit FM Nagykép című műsorának legújabb adásában Lovasi András, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője volt Hont András és Németh Róbert vendége. A beszélgetés során a rendszerváltástól napjainkig érintették a zene, a közélet, a technológiai fejlődés, a kommunikáció átalakulását, de a Kispál és a Borz új lemeze és dalpremier is hallható volt.

Új albummal jelentkeznek a Kispál és a Borz tagjai 19 év után. A nagy kihagyással kapcsolatban azt mondta: úgy határoztak a zenekarral, hogy akkor csinálnak újra valamit, ha újra van közös mondanivalójuk. Lovasi András közösségalakítónak, dalszerzőnek tartja magát, ezekben érte a legkevesebb kudarc. A Kispál új lemezéhez kellett az idő.

„Kiderült, hogy volt egy csomó személyes dolog, amit gondoltunk a másikról, de az idő ezeket feloldotta. Újra szeretettel, normálisan tudtunk egymáshoz fordulni” – mondta a zenész.

Kegyelmi időszaknak nevezte a frontember a zenei világ régi struktúrájának romjain, az új kereskedelmi rádiós világ kiépülése előtti átmeneti éveket.

„Volt egy-két év, amikor minden mehetett mindenhol. Behívtak bennünket mindenhova: tévébe, rádióba. Kegyelmi időszak volt, a régi struktúrának a romjain működő popzene” - mondta.

Lovasi András elmondta: olyan emberek vezetik a listákat most, akik semmilyen hangszeren nem tudnak játszani, vagy énekelni. Nem azt jelenti, hogy nem lenne mögöttük egy komoly – általában produceri - tudás, ami ezekből az emberekből hallgatható dolgot gyúr. A popzene ezen része azonban a zenészt kevésbé érdekli: „az a hangkép, ahogy most megszólalnak a popzenék, azok nekem nem otthonosak, nem tudom örömmel fogadni. Kodály mondta, a zene mindenkié, de szerintem nem erre gondolt!”

Dalszövegeik nem szóltak a politikáról, nem volt szándéka a közélettel foglalkozni Lovasinak, de aztán megszólalásai és az események úgy alakultak, hogy végül a közélettel kapcsolatban is voltak megmozdulásai.

„Gondoltam valamit a világról, voltak rokonszenves alakok. De nem gondoltam, hogy meg kellene nyilvánulnom, de voltak olyan megkeresések, amire olykor nem mondtam nemet” – tette hozzá az énekes.

Új lemezük azzal foglalkozik, hogy mi lett velük, egy generáció számvetéséről szól: keresnek valamit, ami furán eltűnt.

„Volt bennem némi remény, amikor Ángyán lett a vidékfejlesztési államtitkár. Én azt hittem, hogy lesznek nagyon klassz dolgok a Fidesz hatalomra kerülése után is és komolyan gondolja a vidék felvirágoztatását. Aztán Ángyán bukásával látszott, mennyire gondolják komolyan” - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg, amelyben Pécsről is beszél:

Hirdetés
Hirdetés