Magyar Napelem Napkollektor Szövetség: Most érdemes még gyorsan elindítani az engedélyeztetést

Belföld
Hirdetés

Mindenkinek azt tanácsolja a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, hogy október 31-ig még használják ki a lehetőséget, és indítsák el a napelemes rendszerek engedélyeztetését. Mint ismert, a kormány nemrég döntött arról, hogy az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását átmenetileg megszűnteti.

Kiss Ernő, a szövetség elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, mivel még nem jelent meg a pontos szabályozás a közlönyben, ezért a folyamatban lévő ügyekre még nem vonatkozik a korábban bejelentett szigorítás. 

Kiss szerint annak ellenére, hogy Magyarország egész Európában az utolsó helyen kullog a napelemes piac és villamosenergia-termelésben, nekünk van a legnagyobb importunk, és sajnos lobbi érdek meg tudja akadályozni, hogy a napelemek száma emelkedhessen. A szövetség elnöke hozzátette: ez kedvezhet azoknak a szereplőknek, akik  az importtal foglalkoznak. 

Bár a kormány a döntését azzal magyarázza, hogy a magyar villamosenergia-hálózat nem bírná el a további beépített napelemeket, ezt a szakember cáfolja. Elismerte ugyan, hogy anomáliákról, problémákról lehet beszélni a kapacitások kapcsán, de eddig is szakmai alapon döntöttek arról, hogy hol lehet napelemes rendszert beépíteni, így ez a teljes lakossági stopo bevezetését nem indokolja. 

Meglátása szerint a kormányzatban sincs még egységes álláspont erről, ezért sem jöttek ki a részletszabályok a közlönyben, ezért bíznak abban, hogy józanész mellett érvnek majd a kormány tagjai és végül jó döntés születik. 

A teljes beszélgetést ide kattintva lehet meghallgatni. 

Hirdetés
Hirdetés