Mekkora bajban van Németország?

Nemzetközi
Hirdetés

Németország komoly gondokkal küzd, ennek csak az egyik jele a most is zajló gazdatüntetés - hangzott el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Bauer Bence, a MCC Magyar-Német Intézet igazgatója azt mondta, hogy a német gazdaságnak valóban vannak problémái.

A német gazdák nagy szolidaritást találtak a társadalomban - tette hozzá a szakember. Az emberek 65-70 százaléka ugyanis támogatja őket. Emellett még a mozdonyvezetők is sztrájkoltak, a gazdák városokat bénítottak még, így a héten elég nehéz volt az országban közlekedni, viszont olyan közhangulat alakult ki, hogy a kormány olyan intézkedéseket hozott, ami az embereknek rossz - mondta Bauer Bence.

Magyarország számára is fontos, hogy a német gazdaság jól működjön, de a kint gazdaságban strukturális válság tapasztalható. A járműipar hanyatlását hozta fel példának Bauer Bence. Az ország sokáig nem gondoskodott az infrastruktúráról, a digitalizációról, és ez most “csúnyán visszasül Németországra”, fogalmazott a vezető szakember.

A klímavédelemre kevesebb pénz lesz Németországban, ezen a téren lesz kihívás a büdzsében, emlékeztetett a szakember, hozzátéve, hogy az ország most egy átmeneti büdzsé alapján működik, a tavalyi számok alapján.

Általános frusztráció uralkodott el a németeken a szakértő szerint, aki úgy véli, hogy ez csak tovább nő azzal, hogy a jóléti támogatásokat több területen elkezdte megvonni.

A gazdák képviselőivel hétfőn tárgyalnak, akkor derül ki, mi lesz a mezőgazdasági járművek adóztatásával.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés