Miért ennyire drága a magyar eper?

Belföld
Hirdetés

Jelenleg négyszer-ötször annyiba kerül a magyar eper, mint a rendkívül hosszú utat megtett külföldi társai. A szakértő elmagyarázta a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy ennek mi is az oka.

Magyarországon a szamócaszezon április elején, vagy a hónap első felében kezdődik. Idén a korai kitavaszodás miatt 1-1,5 héttel előrébb van a szamócaszezon is, helyenként akár 2 héttel is, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban.

De Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem - mondta a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, hogy körülbelül 3-4 hét múlva érkezik meg szabadföldről a szamóca.

Szamócát pedig üvegházban vagy fóliaházban drágán lehet előállítani, ez az oka annak, hogy ez most még nagybani árakon is ilyen magas árakon van a piacon is.

Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, ahol hónapokkal hamarabb kezdődik a szezon, ott most van a dömping, túlkínálat van, és az áru egy részével az a cél, hogy kármentésként, akár nyomott áron is eladják a terméket. Kis veszteséggel értékesíteni valamit sokkal jobb, mint el sem adni - magyarázta Apáti Ferenc.

“Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez a globalizált kereskedelemnek a jelensége” - fogalmazott a szakértő. Elmondta, hogy a magyar szamóca május közepén éri el a legalacsonyabb árszintet, ekkor lesz nálunk is dömping, túlkínálat.

Most a termelői ár, amennyiért gazdát cserél a termelő és a közvetítő kereskedő között, az olyan 3500 forint/kg körül van, a szezon közepére, csúcsidőszakban ez 1000 forint alá is zuhanhat, akár 600-800 forint/kg is lehet. A fogyasztói ár pedig, vagyis amennyiért a vásárló megveszi, 5-6000 forint körül van jelenleg, a szezon közepére pedig 1000-1500 forint körül várható. De ha jön egy meleghullám, sokszor a fogyasztói ár is “benézhet az 1000 forint alá” - mondta Apáti Ferenc. Az áprilistól júniusig tartó átlagos fogyasztói ár 1500-2000 forint körül várható.

A szakértő arról is beszélt, hogy azok a szamócák, amelyek sokat utaztak, azoknak a kocsányuk nem “üdezöld”, elszáradt. A magyar szamócáé pedig sokkal frissebb. De ránézésre sokszor nehéz megkülönböztetni a hazai és a külföldi szamócát egymástól.

A márciusi fagyokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a kajszi- és az őszibarackban lesz termékkiesés, de a mértékét nehéz megbecsülni.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés