Mit igyunk nyáron?
Angerman László sommelier kalauzulta el a nyári borok világában a Spirit FM Veszik vagy isszák című műsorában.

Ha nyár, akkor bográcsban főtt ételek, például paprikás krumpli vagy gulyásleves. De mit igyunk hozzájuk? Angerman László sommelier szerint ezek az ételek a legjobban talán az egri, vagy éppen a szekszárdi bikavérrel működnek. Ha kicsit kevesebb a hús és több a zöldség, a kadarka vagy egy kékfrankos a Mátrából is kitűnő választás.
A szakember felhívta a figyelmet, hogy a marhapörköltbe olcsó vörösbort beleönteni az olyan, mintha rossz fűszert, rossz alapanyagot használnánk - hogyha az ember a legrosszabb paprikát vásárolja a lecsójába, akkor az nem lesz finom. A jó fűszer pedig egy plusz csavar rajta még, amitől még eggyel szebb és finomabb és izgalmasabb lesz az étel.
A borfogyasztási szokásokkal kapcsolatban Angerman László elmondta, hogy a fröccs az még mindig nagyon-nagyon menő, és fontos is, hogy a nagy melegben ne felejtsünk el vizet inni. Ha a bort és a vizet kombinálja az ember, jobban lehet bírni a napot, de a másnapot is. De az is feltűnt a sommeliernek, hogy az emberek egyre több pezsgőt isznak. “Szerintem ez egy jó dolog, mert azt lehet tényleg télen-nyáron, éjjel-nappal bármikor inni, és nagyon jó hírem van, nagyon finom a grill ételekkel is, és nem csak a halakkal, a klasszikus grillhalakkal vagy grillzöldségekkel, hanem jól tud működni egy olyan barbecue hússal is, mondjuk egy érettebb pezsgő, amit az ember nem gondolt volna, de mindig az a legjobb tapasztalás, hogy az ember ki is próbálja” - fogalmazott. A kis buborékok felpezsdítik az ételt, még jobban szétszedik a húsokat, és amíg a vörösbornál a tannin segít az emésztésben, itt a buborék lesz az ember jó barátja.
A változásokkal kapcsolatban az is elhangzott a műsorban, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a bioborokat, illetve a vegánbort, de már hisztaminmentes bor is van - és sommelierként ezeknek a jellemzőit is meg kellett tanulnia. “Ezeket nekünk meg kell érteni, és tudnunk kell mindenre reagálni, mert hogyha butának nézzük úgymond az ügyfelet vagy a vendéget, akkor az nem egy jó ómen” - fogalmazott. Mint mondja Angerman László, ezeket az új “csodadolgokat” be kell építeniük a tudásukba.