Nagy Feró: én egy kicsit fideszes szemüveggel nézem a dolgokat, na de ami jó, az jó

Belföld
Hirdetés

"Nekünk írták a dalt!" – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig címmel nyílt meg csütörtökön a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása, amely a magyar kultúra napjától, vasárnaptól várja a nagyközönséget. A kiállítás része Nagy Feró munkássága is, a Kossuth-díjas előadóművész a Spirit FM Aktuál című műsorának adott interjút.

Úgy látja: volt közük ahhoz, hogy változott az emberek ízlésvilága, a hozzáállásuk a rendszerhez. Felidézte: a marginális értelmiségnek szerettek volna zenélni, egy ideig sikerült is, de mint mondta, ebből nagyon nehéz megélni, márpedig új felszerelést kell venni időről időre, ezért az embernek "vannak megalkuvásai".

Nagy Feró szerint a nagy koncertek ideje lejárt, és nincsenek is már olyan zenekarok, amelyek a nagy arénákat megtöltenék. Mint mondta, ők is gondolkodnak azon, hogy romkocsmákba mennek zenélni. Van egy tanácstalanság, mert az ember nem szívesen játszik ilyen helyen, de mint fogalmazott, el kell menni, ő is erről győzködi most a zenekart.

Szerinte a mai világban nem lehet megúszni, hogy ne blokkokon, ellentétes politikai erőkön keresztül keresztül nézzük a korszakot. "Én egy kicsit fideszes szemüveggel nézem, na de álljunk már meg, ami jó, az jó" - fogalmazott.

Nagy Feró szerint ő sem mindenben ért egyet a Fidesszel, Bródy János például erőteljesen kormányellenes, ő mégis igyekszik őt "megvédeni". Mint mondta, most egy eléggé kettős világ van, a mostani kultúrpolitika nem tud korlátlanul uralkodni a kultúrán, úgy látja, a Fidesz még nem vette át teljes egészében a hatalmat.

A zenész szerint sok becsületes ember dolgozik a jobboldalon, aki úgy gondolja, hogy azokat a dolgokat, amelyeket a kommunista diktatúra idején alkottak, helyükön kell kezelni.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés