Nem jön a baba? A szűk farmer is baj lehet

Belföld
Hirdetés

A családtervezésre, megelőzésre helyezik a hangsúlyt a Czeizel Intézet egyik programjában, ahol abban is segítenek a pároknak, hogy milyen életmódbeli változtatásokat eszközöljenek a párok, ha szeretnék, hogy megfoganjon a vágyott kisbaba.

Merhala Dorina, Vogyerák Anikó, Szentiványi Zoltán
Merhala Dorina, Vogyerák Anikó, Szentiványi Zoltán

Hogyha egy családot tervező pár keresi fel a Czeizel Intézetet, ott mindkét felet kivizsgálják - mondta el Merhala Dorina a Czeizel Intézet Családtervezési Program koordinátora a Spirit FM Az életért című műsorában.

A családtervezés nem csak az úgymond a gyermekvállalás szándékáról, hanem a másik oldaláról is szól, hogyha teljesen pontosak akarunk lenni, akkor a családtervezésbe a fogamzásgátlás is igazából beletartozik. Itt ennél a specifikus családtervezési programnál a pár mindkét tagjánál termékenységi felmérést végeznek, vagyis mind hormonálisan, mind férfi-női oldalon mind a hormonháztartás, mind a férfi oldalon a spermavizsgálatot elvégzik, és ebből eredendően jön ki végleg, hogy mennyire alkalmasak a családtervezésre, vagy a gyermekvállalásra ezek a párok - ezt már Dr. Szentiványi Zoltán szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista árulta el.

A vizsgálatok szerteágazóak, az általános nőgyógyászati vizsgálatoktól a speciális hormonvizsgálatokig sok mindent tartalmaznak.

A nőknél a termékenység fő mozgatórugója az életkor, először 35, majd 40 év fölött csökken drasztikusan a termékenység - derült ki az adásból.

A házi statisztikájuk szerint a vizsgált párok 70 százalékánál derült ki, hogy van valami probléma, ami gátolja a termékenységüket. Őket egyébként jellemzően akkor keresik fel a párok, amikor már hosszú ideje nem fogan meg a vágyott kisbaba.

A szakemberek beszéltek arról is, hogy egy férfi spermaképét a cukorbetegség nagyban befolyásolja, mégpedig negatív irányba. De rontja a spermaképet a szűk farmer, a forró fürdő, és a szauna is.

A tapasztalatok alapján elsősorban a nők keresik fel őket, segítséget és tanácsot kérve adott vizsgálatokkal kapcsolatban.

A szakemberek kiemelték, hogy a dohányzás, a stressz, a kevés alvás is rontja a termékenységet.

A teljes beszélgetést nézze vissza itt:

Hirdetés
Hirdetés