PDSZ: megvizsgáljuk, van-e lehetőség, hogy megtámadjuk a kormány új rendeletét

Belföld
Hirdetés

Megjelent egy kormányrendelet, amely szerint a munkáltató a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazott esetében a rendkívüli felmentés jogát az adott tanév augusztus 1-ig gyakorolhatja, vagyis a kirúgásra ítélt közalkalmazottakat nem kell azonnal elbocsátani, ezt elég megtenni a tanév végéig. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: ezzel a kormány félelemben akarja tartani a pedagógusokat.

Nagy Erzsébet azt mondta, a Munka Törvénykönyvét és a közalkalmazotti törvényt írja felül ez a rendelet. Ebben a két törvényben az szerepel, hogy kvázi 15 napon túl elévül, már nincs lehetőség a jogviszony megszüntetésére, ezt most a kormány kitolja. A rendelkezés visszamenőleges hatályú is, vagyis az eddig elkövetett polgári engedetlenségre hivatkozva is meg lehet ezt lépni.

"Itt egyrészt félelemben akarják tartani a pedagógusokat, hogy még véletlenül se álljanak bele polgári engedetlenségbe, illetve munkabeszüntetésbe, és aki ezt megtette, nyugodtan tartson attól, hogy majd szépen letaníttatják vele a tanévet (...), és akkor majd szépen a nyár folyamán, amikor nem tudnk tiltakozni ellene a pedagógusok, a szülők, a diákok, akkor a kezébe adják a határozatot, hogy azonnali hatállyal mehet" - mondta.

A PDSZ választmányi tagja hangsúlyozta: az a tapasztalatuk, hogy itt politikai döntésekről van szó, az államot nem érdekli, hányan hiányoznak a rendszerből, hogy ellehetetlenül az oktatás. "Az eddigi intézkedésekben semmilyen munkajogi következetességet nem lehet látni - tette hozzá. Korábban ugyanis olyanokat is kirúgtak a tiltakozás miatt, akiket szinte lehetetlen pótolni.

Minden kollégának azt javasolják, csak akkor álljon bele polgári engedetlenségbe, ha egyúttal letétbe helyezi a felmondását, vagyis ha ő maga is számol ezzel az eshetőséggel. Ha nem, akkor az úgynevezett "trükkös" sztrájkformákat választhatják, amelyeket a PDSZ korábban közzétett. A szakszervezet jogásza ugyanakkor rendelkezésre áll, ha valaki igényli, és indokolt.

Nagy Erzsébet szerint itt alkotmányjogi probléma is van, már felvette a kapcsolatot a TASZ-szal és fogják keresni a Helsinki Bizottságot is, és megvizsgálják, van-e jogi lehetőség arra, hogy megtámadják ezt a rendeletet.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés