Putyin orosz történelemkönyve: rárajzolták Magyarországra a célkeresztet?

Belföld
Hirdetés

Tasnádi András szerint több okból is sajnálatos, amiért olyan orosz történelemkönyv jöhetett ki Oroszországban, amely fasisztáknak nevezi az 1956-os magyar forradalmárokat. Ezeket is részletesen kifejtette a Spirit FM A bohóc karmai közt című műsorban.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin

1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái ragadtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el - ez olvasható az új állami orosz tankönyvben, amelyből szeptembertől a 17 éves fiatalok tanulni fognak Oroszországban.

Tasnádi András emlékeztetett a Spirit FM A bohóc karmai közt című műsorában, hogy a putyini szemléletnek ez ’56 narratívája. Felidézte, amikor 2016-ban az orosz közszolgálati televízióban is ezt ismertették, akkor az orosz nagykövetet behívatta magához a magyar külügyminiszter és hivatalosan is tiltakoztak a műsor ellen. “Nagy kérdés, hogy ez most is meg fog-e történni” - fogalmazott Tasnádi, hozzátéve: “azt sejtem, hogy igen”.

Ezeket az állításokat nem lehet szó nélkül hagyni, vélekedett a műsorvezető. Szerinte az, hogy miközben Magyarország “gesztusokat tesz” Oroszország és főleg Putyin felé, “kihozni egy ilyen történelemkönyvet, két okból is nagyon sajnálatos”. Ezek pedig egyrészt, hogy Tasnádi szerint a helyzet azt mutatja, hogy a magyar külpolitika gesztusai nem működnek, másrészt pedig azt mutatja, hogy “mi nem vagyunk tétel egy birodalomnak a gondolkodásában”, és mindenfajta gond nélkül rárajzolják Magyarországra ugyanazt a célkeresztet, mint Ukrajnára.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés