Rendeznék a polgármesterek bérét és vizsgálják a helyi iparűzési adó kérdéseit

Belföld
Hirdetés

Nincs szükség nagy átalakításra az önkormányzatok tekintetében - kezdte beszédét Dukai Miklós önkormányzati államtitkár a TÖOSZ Pest Megyei Tagozata és Erdőkertes önkormányzata által szervezett konferencián. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nincs tervben semmilyen konkrét átalakítási terv, nem készül a kormány nagy változásokra.

Őrsi Gergely polgármester
Őrsi Gergely polgármester

A rendezvényen megjelent polgármesterek arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan tovább, milyen stratégiát érdemes a következő évekre kialakítaniuk, hogyan is készüljenek fel az október elsejei váltásra, átadás-átvételre.

Dukai Miklós előadásában megjegyezte, folyamatosan monitorozzák az önkormányzatok életét befolyásoló tényezőket, hiszen a világ folyamatosan változik. Időnként újra és újra meg kell vizsgálniuk azokat a kérdéseket, amelyek szakértői szinten felmerülnek.

Nagy eredményként számolt be arról, hogy a falvak kétharmadánál sikerült megállítani a népességfogyást. A Magyar Falu Program az 5000 fő alatti települések, míg a Modern Városok Program a kiemelt nagy városok ugrásszerű fejlődéséhez járult hozzá. Nagy problémának látják, hogy az ötezer fő feletti és megyei jogú városok közötti települések kevésbé tudtak beruházni, számukra kevesebb lehetőség volt nyitva. Ennek az egyenlőtlenségnek a feloldására folyik most egy tervezői munka, hogy a funkcionális várostérségek is elinduljanak a dinamikusan fejlődő pályán. Emiatt merült fel a kérdés a kormánynál, hogy a helyi iparűzési adó tekintetében megvizsgálják mi lenne a leideálisabb döntés.

Dukai Miklós azt mondta: a helyi iparűzési adó beszedési lehetősége mindenképp megmarad a településeknél. „Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy bizonyos része a területfejlesztési alapba kerüljön és ott ahol keletkezett az adó, abba a térségbe forduljon vissza fejlesztési célokra.”

Gyakran kapnak jelzést a kistelepülésektől, hogy az üzemeltetésre nincs elég forrás. A Magyar Falu Programnak köszönhetően az elmúlt években a falvak több olyan eszközhöz is hozzájutottak, amely hatékonyan segíti a karbantartási munkálatokat. Az államtitkár javaslata szerint, érdemes a nekik összefogni és közös céggel ellátni az üzemeltetési feladatokat.

A konferencián megjelent polgármesterek számára jó hírként jelentette be, hogy a városvezetők bérét rendezni szeretnék. Folyamatban van az a döntés, amely után már nem fordulhat az elő, hogy a település üzemeltetéséért felelős cégek vezetői többet keressenek, mint a polgármester.

A konferencián előadó Pásztor László (Erdőkertes) és Őrsi Gergely (Budapest II. kerület) polgármester egyetértett abban, hogy az önkormányzatok legfontosabb feladata a közösségépítés és az otthon érzet megteremtése. Pásztor László szerint egy polgármester egyszerre egy lovat tud megülni, tehát nem az országos nagy politikában kell szerepet vállalni, hanem helyben megcsinálni újra és újra azokat a csodákat, amitől helyben jól érzi magát a lakosság. Őrsi Gergely szerint az a legjobb, ha egy városvezető kerüli a pártpolitikát.

„Bűn az önkormányzati politikát ugródeszkának használni országos politikai tisztséghez.”

A rendezvényen résztvevő polgármesterek a lakosság minél hatékonyabb eléréséhez kaptak tanácsokat Herperger Babett, településmarketing szakembertől, míg Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője azokról a felmérésekről tartott előadást, amelyek bemutatják mit is várnak el az emberek az önkormányzatoktól.

Hirdetés
Hirdetés