Schmidt Jenő: adjunk bizalmat az új háziorvosi ügyeleti rendszernek!

Belföld
Hirdetés

Támogatni kellene az új háziorvosi ügyeleti ellátási rendszert – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Adjunk bizalmat az új háziorvosi ügyeleti rendszernek, de az új rendszer jobbá tétele érdekében folyamatosan jelezzük is majd a felmerülő problémákat” - fogalmazott.

A háziorvosok számának csökkenésével a szövetség elnöke szerint egyre nehezebb volt az ügyeleti ellátás megszervezése. 2020-ban jött ki az az eredmények, hogy az önkormányzatok 90 százaléka átalakítaná az ügyeleti rendszert, és hogy a települések majdnem fele megszabadulna a fenntartási költségektől.

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásáról azt gondolja Schmidt Jenő, hogy ők a saját tagjainak az ellátórendszerbe való viszonyával kapcsolatosan nyilatkoznak. 

„Egy kamarának ez is a dolga, képviselni kell neki a saját tagjait. Azt is látni kell, hogy kevesen tudják, de nagyon a háziorvosok nem vállalnak ügyeleti rendszert. A kórházakból próbáltuk feltölteni az ügyeletet. Nem akarnak ügyelni, én ezt el tudom fogadni, nincs ezzel különösebb, de akkor más rendszert kell kitalálni. Ugye a BM erőlteti azt, hogy egy hónapban egyszer vagy kétszer azért be kell tudni menni ügyelni. Én azt gondolom, hogy be is lehet, hiszen ezt nem ingyen kéri senki, és ehhez komoly összegeket fizetnek érte” - vélekedett.

Schmidt Jenő hozzátette, igazából az orvosi kamarának munkajogi problémái vannak az orvosi ügyeleti rendszerrel, és nem rendszerbeli.

Hirdetés
Hirdetés