Szakértő: Az üzemanyagárak túl vannak adóztatva Magyarországon

Belföld
Hirdetés

Április 4-én tetőzött a üzemanyag ára, olyan 90 dollár körül ment, június 4-ig ez 77 dollárra csökkent, ami elég dinamikusnak mondható - magyarázta Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Ezután pedig gyorsan emelkedtek újra az árak, mégpedig részben a FED kamatemelési várakozása, az amerikai tartalék jelentősen megnövekedett olajigénye, de az izraeli és libanoni határon folyó harcok is elbizonytalanították a nagy energiakereskedőket. 

A hétfői kormányinfón elhangzott az is, hogy továbbra sem lehet drágább az üzemanyag, mint a környező országokban. A szomszédos országokhoz viszonyítva Egri Gábor úgy látja, hogy nem lehet összehasonlítani az árakat. Az üzemanyagárak túl vannak adóztatva Magyarországon - fogalmazott az elnök, hozzátéve: 50 százalékos az adóteher, plusz a kereskedőknek 3 százalékos kiskeradója van, illetve energiahatékonysági különadó is létezik. Ezen kívül van tranzakciós adó is, ez meg már pont elég, hogy ne lehessen elvégezni az összehasonlítást más országokkal.

A várható kormányzati beavatkozásról az árak tekintetében azt mondta Egri, hogy a kis benzinkutak ki vannak téve a beszállítók által biztosított beszerzési árral. Bár van egyfajta árrésük, ők literre számolnak és azt az árrés tömeget kell képezniük, amiből a költségeiket és minimális profitot ki tudnak termelni. Általában a kiskereskedők nyeresége az árbevétellel együtt 1,5-2 százalék, tette hozzá. Szerinte elkötelezettnek kell lenni, hogy valaki folytassa ezt a tevékenységet, amibe egyébként kevesen is vágnak bele.

A 2000 benzinkutat úgy is lehet Egri szerint hívni, mint a Pénzügyminisztérium kihelyezett termináljai, amin keresztül befolyik a költségvetésbe az adóbevétel.

A szövetség elnöke azt mondja, a termék árának az árstabilitása vagy csökkenéséért  a kormányzat a felelős az adópolitikával. Ha egy terméknek több mint 50 százaléka adóteher, akkor itt a kormány tud tenni.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés