Szakértő: elsősorban politikai okai vannak a katonák felmentésének

Nemzetközi
Hirdetés

Tarjányi Péter úgy látja: az új garnitúrára azért van szükség, mert olyan katonákat szeretnének, akik nem más politikai környezetben szocializálódtak.

Mint ismert: egy új kormányrendelet lehetővé tette, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát azoknak a katonáknak, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

„Információk alapján száz, de én úgy tudom, hogy már 170 tábornok és tiszt kapta meg azt a... volt vele az a beszélgetés, hogy távoznia kell” – mondta a DK-s Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este. 

Tarjányi Péter a Spirit FM Ostrom című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta: ennek a mértéke érthetetlen. Azzal egyetért, hogy jöjjenek a fiatalok. A biztonságpolitikai szakértő ezzel a kommunikációval azt jelentik ki ezekről az emberekről, hogy egyáltalán nem pótolhatatlanok, sőt.

„Azt gondolom, hogy nyilvánvalóan a hadseregen belül van egy olyanfajta új gondolkodásmód, amelyben olyan vezetőket szeretnének helyzetbe hozni, akiknél nem elsősorban a fiatalság azért lényeges, mert szakmailag szeretnék őket fejleszteni, hanem azt nézik, hogy egy olyan új garnitúra jöjjön, amely más kormányzati rendszerben, más politikai környezetben nem szocializálódott, mint a mostani” – fogalmazott a műsorban a szakértő. Úgy gondolja, ezeknek az elbocsátásoknak elsősorban politikai okai vannak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés