Szörnyű időket idéző támadássorozatok: félnek a zsidók Berlinben

Nemzetközi
Hirdetés

A Hamász terrortámadásai és az arra adott izraeli ellentámadások óta nem érzik magukat biztonságban a zsidók Németországban. Egyre több az antiszemita támadás az egész országban, Molotov-koktélt dobtak egy berlini zsinagógára, fenyegető leveleket kapnak a zsidó óvodák és iskolák, Dávid-csillagot a berlini lakóépületek, derül ki a Spirit FM Europeo+ című műsorából.

Diseri Dórával a Deutsche Welle Magyar vezetőjével beszélgetett Vogyerák Anikó a Spirit FM Europeo+ című műsorában, ahol Diseri elmondta: a zsidók életében világszerte vízválasztó nap lett október 7-e, amikor a Hamász brutális támadást intézett Izrael ellen.

Németországban is voltak antiszemita megmozdulások, tette hozzá Diseri, október 18-án Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára, illetve több zsidó iskola, óvoda is fenyegetést kapott, sorolta. Legalább 12 lakóházról tudnak Berlinben, amelyre sárga Dávid-csillagot festettek antiszemita elkövetők. 

Azt lehet mondani, hogy a zsidók egyre kevésbé érzik magukat biztonságban Németországban, fogalmazott, hozzátéve, hogy ez évről évre téma, “hiszen ennek van egy nagyon kemény öröksége a holokauszt és a náci Németország miatt”. Éppen ezért kiemelt téma Németországban, hogy milyen a zsidók helyzete, hogy mennyire érzik magukat biztonságban.

Október 7-e óta pedig egyre jellemzőbb, hogy inkább elrejtik a zsidó mivoltukat, nem beszélnek héberül, nem hordják a kipát, illetve nem a főútvonalon mennek a zsinagógába. “Fenyegetve érzik magukat” - összegezte Diseri Dóra. 

Ennek elsősorban az az oka, hogy van Németországban egy olyan radikális kisebbség, amely Izrael beavatkozásának az arányosságát firtatja, és ezáltal egy antiszemitizmusba is átütő tüntetéssorozatot indítottak el Németországban. Ez egyébként a német rendőrségnek “elég komoly fejtörést okoz”, hogy melyek azok a rendezvények, amelyek még az egészséges kritika határain belül vannak és melyek azok, amelyek már átlépik az antiszemitizmus határát - tette hozzá Diseri Dóra.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés