Szűkebb esztendő jön, hamarosan elbocsátások kezdődhetnek az építőiparban

Belföld
Hirdetés

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, a megrendelés ugyanis fogy, a háborús helyzet pedig továbbra is beszerzési nehézségeket fog jelenteni, ezért az első negyedév végén elbocsátások jöhetnek több cégnél is. 

2022-ben csökkent az építőipari termelés a KSH adatai szerint. Koji László szerint azonban ha az egész évet nézzük, akkor 2022-vel egy jó évet zárt az építőipar: 2021-hez képest 3-4 százalékkal is több lehet a teljesítése. Egy 24 százalékos áremelés az építésügyben benne volt, ennek az eredménye, hogy ha inflációs folyóáron nézzük a teljesítményt, ez akár egy csúcsérték is lehet.

Az ÉVOSZ elnöke most rosszabb évre számít, a megrendelés ugyanis fogy, a háborús helyzet pedig továbbra is beszerzési nehézségeket fog jelenteni.

Szerinte leállni semmi nem fog, esetleg lassulhatnak a folyamatban lévő munkák, de 10-15 százalékosvolumencsökkenésre számítanak, a kis- és mikrovállalkozásoknak jóval kevesebb munkája lehet. Sok a bizonytalanság, de azáltal, hogy a kormány nagyjából megegyezett Brüsszellel, ezeknek a pénzeknek az elköltéséhez építkezésekre is szükség lehet. Szintén jó hír, hogy a forint elkezdett erősödni, ezért az import építési termékek ára is csökkenhet a következő negyedévben - mondta Koji László.

Jelenleg 375 ezer embert foglalkoztatnak az ágazatban, de jelentős részük a covid alatt felvett, szinte be sem tanított segédmunkás. Ha az építőiparnak 15 százalékkal csökken a munkalehetősége, akkor kénytelen a legnagyobb költséget jelentő élőmunkát csökkenteni, itt pedig a képesítés nélküli dolgozókról lehet elsősorban szó. Koji László szerint erre az első negedév végén sor kerülhet több cégnél is. A szakmunkásokat és a mérnököket azhonban ameddig csak lehet, próbálják megtartani.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés