Tarjányi Péter: elmebeteg helyzetben van Oroszország

Nemzetközi
Hirdetés

Mennyi idő, mire kinyomozza a titkosszolgálat, pontosan kik vettek részt a Wagner-puccsban? Többek között erről is beszélt Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Ostrom című műsorban.

Nagyon furcsa helyzet körvonalazódik, mindenki tudott Prigozsin terveiről - az orosz titkosszolgálat, az amerikai hírszerzés, a NATO hírszerzése, mondta Tajrányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Ostrom című műsorban. Azt mondja: ez nem egy egyszerű katonai lázadás volt.

A Wagner vezetője nem június 23-án, pénteken szeretett volna belekezdeni az akcióba, mondta el a szakértő. Viszont miután a lázadókhoz is visszajutott, hogy az orosz vezetők tudnak a terveikről, villámgyorsan cselekedtek, így alakulhatott ki a puccs hétvégéje. Hozzátette, hogy a lázadás nem csupán a katonai, hanem a politikai vezetés ellen is irányult.

“Ne gondoljuk azt, hogy erről nem tudott Ukrajna” - fűzte hozzá Tarjányi Péter.

A következményekről azt mondta a szakértő, hogy első körben azokat a katonákat azonosítja be a titkosszolgálat, akik részt vettek a lázadásban, ami egyébként heteket vesz majd igénybe. Tarjányi azt mondta: biztosan be fogják azonosítani azt a 7-8000 katonát, akik elindultak Moszkva felé. “Azt is, hogy kik voltak az előkészítők, azt is, hogy kik voltak az alsó szintű, közép szintű parancsnokok, kik voltak, akik harcoltak az orosz haderővel szemben” - sorolta Tarjányi. Szerinte ez a tevékenység legalább 1-1,5 hónapot fog igénybe venni, ráadásul mindeközben az ukrán ellentámadással is számolniuk kell. És közben kialakulhat egy olyan helyzet, hogy épp ilyenkor kell majd egy parancsnokot leváltani. “Ez egy elmebeteg helyzet, amiben most Oroszország van” - tette hozzá Tarjányi Péter.

Tarjányi Péter arról is beszélt, hogy szerinte Wagner-csoport el tudta volna foglalni Moszkvát. Viszont nem esik szét az orosz birodalom, legalábbis egyelőre, de Putyinnak soha nem kellett ekkora válsággal szembenéznie, mint most. A teljes adást itt lehet megnézni:

Hirdetés
Hirdetés