Új adócsomagot jelentett be a kormány - ez húsbavágó lesz

Belföld
Hirdetés

Komoly adóváltozásokról beszél a kormányzat, elsősorban az egyéni vállalkozók tekintetében. Csongár Gábor, adószakértő, mérlegképes könyvelő elmondta a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy a mostani törvénymódosító javaslatban a leghúsbavágóbb az, hogy a másodállású és a nappali tagozatú egyéni vállalkozások 2025-től gyakorlatilag a mindenkori minimálbér 30 százaléka után fognak fizetni járulékokat. 

A minimálbér 2023-ban bruttó 232 ezer forint, és hogyha az átlagos évi 15 százalékos emeléseket vesszük, akkor 2025-ben szerinte minimum 300 ezer forint lesz a minimálbér. Vagyis ezután körülbelül 30 ezer forint fizetendője lesz a másodállású és a nappali tagozatos egyéni vállalkozóknak, összegezte a szakértő.

Ami a legdurvább ebben az egészben, hogy ez bevételtől független, vagyis akkor is be kell fizetni ezeket a járulékokat, ha nulla forint lesz a vállalkozónak az árbevétele az adott hónapban - fogalmazott Csongár Gábor. Az adószakértő hozzátette: nehéz időket élünk, nincs pénz, az elsődleges szempont az, hogy az államkassza egy plusz bevételi forrásra tegyen szert.

Emlékeztetett: 1995-ben volt egy hasonló döntés, most viszont az Alaptörvény kimondja, hogy amennyiben a GDP-arányos államadósságunk 50 százalék fölött van, gyakorlatilag az ilyenfajta törvénymódosításokat az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja. A jelen állás szerint lehet számítani arra, hogy ez a GDP-arányos államadósság 50 százalék fölött lesz, tette hozzá.

A szakértő a javaslatból nem olvasta ki, hogy különbséget tenne egyéni vállalkozás adózási formák között, tehát aki egyéni vállalkozó lesz a fenti feltételekkel, biztos, hogy ezt a járulékot meg fogja fizetni, amennyiben ebben a formában elfogadják a törvényt.

Az egyéni vállalkozók száma százezres nagyságrendbe tehető, így a mostani módosítás biztosan sokakat fog érinteni, fogalmazott Csongár Gábor. Mindenki azért kezd el vállalkozni munkahely vagy egyetem mellett, mert szüksége van a pénzre, több-kisebb sikerrel. Nekik biztos, hogy a zsebükbe kell nyúlniuk - fűzte hozzá a szakértő.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés