Újabb mozgás az ellenzéki térfélen: "fonnyad" a Párbeszéd?

Belföld
Hirdetés

Hétfőn bejelentették, hogy Szabó Zsolt, a Párbeszéd elnökségi tagja is átlépett a DK-ba. Korábban Kenéz István, Kocsis-Cake Olivio és Szűcs Balázs is otthagyta a pártot, Kocsis-Cake már pozíciót is kapott a DK-ban. Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: minden alkalommal, amikor a Fidesz ellen ki kell állni, együtt fognak működni a többi demokratikus ellenzéki práttal, és a DK-val is.

Mint mondta, más pártokból is mennek el képviselők, van egy ilyen jelenség, mivel a DK a jelenlegi mérések szerint a legnagyobb ellenzéki párt, nyilván vannak, akik ott nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Szerinte a Párbeszéd karakteres zöld politikája, a rendszerszemlélete és rendszerkritikussága lehet, hogy egy másik választói rétegnek szimpatikus, ez is az átigazolás oka lehet.

Szabó Rebeka azt mondta: egy kisebb pártban, mint a Párbeszéd, talán kevésbé kiegyensúlyozott a politizálás, több kihívással kell szembenézni, de ebben az Orbán Viktor által uralt kétharmados rendszerben minden ellenzéki pártra szükség van. Mint fogalmazott, minden alkalommal, amikor a Fidesz ellen ki kell állni, együtt fognak működni a többi demokratikus ellenzéki práttal, és a DK-val is.

Hozzátette: bár a DK nagyobb, ők sem tudják pillanatnyilag legyőzni Orbán Viktort, az emberek sokfélék, nem mindenki szimpatizál velük, a Párbeszéd itt is alternatívát jelenthet. Pártjuk nem csak abban különbözik a DK-tól, hogy nincsen offshore érintettségű országgyűlési képviselőjük, mint a DK-nak Ráczné Földi Judit, de abban is, hogy egészen máshogy, nem hatósági oldalról közelítették meg például az M1-es autópályán történt tömegbalesetet. A Párbeszéd szerint ugyanis azt kell megnézni, miért alakulhatnak ki porviharok, milyen a mezőgazdasági művelés Magyarországon.

A társelnök kiemelte: folyamatosan van érdeklődés a párt iránt, azok az emberek keresik őket, akik rendszer- vagy kapitalizmus-kritikus megoldásokat fontosnak érzik. Karácsony Gergely nem távolodik a Párbeszédtől, neki főpolgármesterként hatalmas felelőssége van, Karácsony egy valódi zöld politikát valósít meg a fővárosban - jelentette ki.

Szabó Rebeka elismerte, hogy a nagy pártokban valószínűleg könnyebb esélyt kapni, de szerinte van, amikor jobban számít egy közösség érdeke, mint a személyes érdekek, ezt nem szeretné mérlegre tenni, mint mondta, mindenki politizáljon abban a pártban, ahol szeretne.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke korábban a Spirit FM-en arra utalt, hogy a DK zsarolja az ellenzéki polgármestereket, hogy lépjenek be a pártba. A Párbeszéd társelnöke erre úgy reagált: ez Kunhalmi információja, el tudja képzelni, hogy akár ilyen is előfordulhatott, de egyéni megítélés kérdése, hogy valaki egy ilyen megkeresésre hogy reagál. Konfliktusok léteznek, de szerinte az önkormányzati választásokon fontos, hogy együttműködjenek, hiszen külön-külön nem tudják legyőzni a Fideszt - hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés