Ujhelyi István: Lengyelország a közös uniós hitel megvétózása miatt kihátrált Orbánék mögül

Belföld
Hirdetés
Fotó: Ujhelyi István, Facebook.com

Varga Mihály kedden az uniós pénzügyminiszterek találkozóján azt jelezte, hogy a magyar kormány nem támogatja, hogy az Európai Uniós közös hitelt vegyen fel, amelyből Ukrajnát támogatnák. A körülbelül 18 milliárd eurós hitel felvételének megvétózásáról írt sok helyen a sajtó, de magyar kormány állítása szerint nem ez történt, csupán a napirendről került le az ügy, mivel ők nem egy közös uniós hitelből támogatnák a megtámadott országot, hanem más módon, erre pedig a szükséges összeget már el is különítették a költségvetésben. 

Ujhelyi István szerint a kormány ismételten hazudik, mert valójában vétót emeltek az ellen, hogy az unió támogatást adhasson Ukrajna számára. A baloldali európai parlamenti képviselő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, ez egy újabb zsarolás az Orbán-kormány részéről az EU felé, hogy így próbálja meg elérni, hogy hazánk megkapja az uniós forrásokat, amelyről régóta vita zajlik a felek között. 

Ujhelyi szerint a vétó azonban komoly hiba volt, mert szerdán már a lengyel kormány is azt közölte a magyar féllel, hogy emiatt nem fognak Orbánék mellé állni az uniós pénzekről folytatott vitában. 

Ez azért is gond lehet Ujhelyi szerint, mert "ketyeg az óra", és ha december 31-ig nem történik döntés és egy részletes szerződéskötés a Magyarországnak járó uniós forrásokról, akkor ezek egy részét, 

több ezer milliárd forintnak megfelelő EU-s támogatást véglegesen elbukhat a magyar kormány.

Ujhelyi szerint a közös uniós hitel megvétózásával a magyar kormány "egyedüliként megy szembe a forgalommal az autópályán", hiszen a többi 26 tagállam támogatja a dolgot, ezért hamarosan Magyarország részvétele nélkül ülnek majd össze az uniós országok, hogy kitaláljanak egy olyan kontstrukciót, amelyben felvehetik a közös hitelt nélkülünk is.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés