A szakértő szerint messze vagyunk még attól, hogy hozzájussunk az uniós pénzekhez

Belföld
Hirdetés

"A hét elején abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a magyar kormány nevében aláírhattam a nemzeti helyreállítási tervvel kapcsolatos megállapodást. Ma pedig az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és magának a partnerségi megállapodásnak a szövegét, amelynek következtében elértük a célunkat: az év végéig minden olyan megállapodást aláírtunk az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést" - jelentette be Navracsics Tibor, az európai uniós források felhasználásért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön. 

Kiss Gábor Ferenc fejlesztéspolitikai szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában, leginkább egy focis hasonlattal írható le leginkább a jelenlegi helyzet, szerinte ugyanis Magyarország a 95. percben berúgta az egyenlítő gólt, de még vár ránk kétszer 15 perc hosszabbítás. 

"Messze vagyunk még attól, hogy a pénzekhez valóban hozzájusson az ország."

- jelentette ki Kiss Gábor Ferenc.

A fejlesztéspolitikai szakértő szerint tipikus európai uniós ügymenetet láthatunk, amelyben mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos megoldás született végül. Mint hangsúlyozta, az Európai Bizottság követelései továbbra is fennállnak Magyarországgal szemben, ugyanakkor a magyar kormányt sem fenyegeti meg forrásvesztés a határidők miatt. 

"Magyarország ilyen szempontból valamilyen eredményt fel tud mutatni ebben a vitában, de a konkrét eredmények még nincsenek meg ahhoz, hogy ezekhez a pénzekhez ténylegesen hozzáférjünk."

Márpedig az Európai Bizottság feltételei között szerepel például a magyar gyermekvédelmi törvény módosítása is, amellyel kapcsolatban korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelműen kijelentette, hogy ebben nem engednek. Kiss Gábor Ferenc szerint azonban lehetnek olyan kapcsolódó programok, amelyek befagyhatnak, ha a felek nem jutnak dűlőre egymással, ilyen lehet szerinte ebben az esetben a közoktatás fejlesztése.

A továbbra is zajló viták ellenére abban igazat ad a magyar kormánynak a szakértő, hogy bizonyos előlegeket már kaphat az ország, valamint a korábbi hét éves fejlesztési cikluból még mintegy 1000 milliárd forintnyi euró érkezhet, azonban a nagyobb összegek szerinte csak a következő év második felében lesznek elérhetőek. 

Szó esett arról is, hogy a kormány bizonyos pályázatokar már előre meg is hirdett és ki is fizetett az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalkozások számára mintegy 2100 milliárd forint értékben a hazai költségvetés terhére, de ez Kiss Gábor Ferenc szerint bevett gyakorlat az Unióban, hiszen utófinanszírozásban szokta odaadni a tagállamok részére a forrásokat. Az azonban már egy másik kérdés, hogy végül ezeket valóban ki is fogja-e fizetni, hiszen mint hangsúlyozta: a viták még nem zártultak az Európai Bizottság és a magyar kormány között. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés