Van-e élet a gabonatermelésen túl?

Belföld
Hirdetés

Egyesek úgy gondolják, hogy nagy bajban van a magyar mezőgazdaság, míg mások a megújulásban és a sokszínűségben látják a megoldást. Ezekről is szó volt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

“A magyar mezőgazdaság nagyon komoly gondban és bajban van” - jelentette ki Máhr András , a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Az energiaár robbanás következtében borzalmasan drága a műtrágya, az energia, a gáz. Mindeközben pedig Magyarországon és Kelet-Európa egy részében a felvásárlási árak zuhantak és olyasminek vagyunk tanúi, amilyet utoljára a rendszerváltás környékén láttunk: a gabonatermelés és az olajosmag termelés Magyarországon veszteségessé vált. “Ez egy nagyon-nagyon súlyos probléma” - hangsúlyozta a főtitkárhelyettes. A rendszerváltás óta a sertésállomány is csökken, hangzott el az adásban.

Új modelleké a jövő?

Hivatkozás másolása

Egészen új értékesítési modellekkel kellene próbálkozni a mezőgazdaságban, illetve érdemes a termelési struktúrát is újradiverzifikálni, árulta el Matus Dóra, a Birsbirtok tulajdonosa. “Azért ennél jóval színesebb volt Magyarország és a magyar termelési struktúra”, fogalmazott. Az Alföld az ország konyhakertje volt egykor, tette hozzá. Szerinte újra teret kellene adni a kertészeti kultúrának, a zöldség-gyümölcs termesztésnek. A kisebb területeken sokkal rentábilisabb mód is van a gabonatermelésnél, véli Matus Dóra.

Kiderült, hogy a növényvédelmi kezeléseiket és az öntözést, a különböző beavatkozásaikat elemzések mentén működtetik. Vagyis 15 perces frissítéssel jönnek adatok a mobiljaikra, azok alapján hoznak döntéseket - akár otthonról.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés