Vona Gábor szerint az MSZP belehalt Karácsony Gergelybe

Belföld
Hirdetés
Fotó: Spirit FM

Október 22-én tartotta tisztújító kongresszusát az MSZP, ahol Kunhalmi Ágnes mellett Komjáthi Imrét választották a párt új társelnökének. Ennek apropóján vette górcső alá a szocialisták helyzetét Vona Gábor és Schiffer András a Spirit FM Bennfentesek című műsorában. 

Vona Gábor szerint az MSZP-nek az a problémája, hogy Karácsony Gergelyre építette magát, és mára nem maradt első számú vezetőnek alkalmas ember a pártban. 

"Az elmúlt években az MSZP elveszítette a politikai vezetésre alkalmas személyeit: Mesterházy Attilát, Botka Lászlót, Ujhelyi Istvánt. Saját maga ásta lényegében a sírját, és eközben Karácsony Gergely kampányát támogatták, ami most visszaütött." 

- jelentette ki Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója. 

Vona szerint ezt már ők maguk is felismerték, hiszen jelezték, hogy nem automatikus, hogy ismét támogatni fogják Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri kampányban. 

Mindemellett Vona Gábor hozzátette: jó karakternek tartja Komjáthi Imrét, egy dinamikus MSZP-ben pedig egy nagyon jó második ember lehetne, de azzal, hogy őt választották az elnöknek, azzal szerinte elfogadták a kispárti szerepet. 

"Értem, hogy az MSZP próbál egy olyan pártnak tűnni, aki szót ért az emberekkel, és erre Komjáthi egy nagyon jó karakter, de Horn Gyula is képes volt erre, sőt tovább megyek, Orbán Viktor is képes erre, csak ők utána felmennek egy kongresszusi beszédet tartani, elmennek diplomáciai tárgyalásokra. Szerintem egy jó politikai vezetőnek ebben a szerepkörben is jónak kell lennie, de én ebben Komjáthi Imrét nem látom."

- mondta a Jobbik egykori pártelnöke. 

Schiffer András azt mondta, ő még akár szavazna is rájuk, ha csak azt nézné, hogy kik kerültek most a párt elnökségébe és nem lenne tisztában annak múltjával. Az LMP egykori vezetője szerint ugyanis hiteles, őszinte baloldali elkötezelődésű emberek kerültek az MSZP vezető testületébe, csak nem tudja, hogy van-e még bármi értelme ennek. 

Schiffer szerint a szocialistáknak önkormányzati szinten még vannak sikeres politikusai és a párt országos vezetésébe is bekerültek most hiteles, számára szimpatikus baloldali figurák, ugyanakkor nem biztos benne, hogy az MSZP képes lesz-e "átugrani a maga árnyékát", a közvélemény-kutatások szerint ugyanis történelmi mélypontra került a támogatottsága. 

Abban mindkét egykori pártelnök egyetértett, hogy ha egy politikai formációnak nincs karakteres vezetője, akivel a választó azonosulni tud, akkor annak nincs jövője. Az MSZP társelnökeit pedig nem látják ilyen karakteres vezetőknek. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés