Szaniszló Sándor: Niedermüller már úton volt az egyeztetésre, mikor a DK-tól felhívták - kapott is rezsitámogatást

Belföld
Hirdetés

Kimaradt a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból öt DK-s polgármester által vezetett kerület - a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület -, valamint Ferencváros is. A DK fővárosi polgármesterei pert indítanak, mert meglátásuk szerint Orbán Viktor politikai bosszúból megtagadta a kerületeik rezsitámogatását. Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: ha kell, Strasbourgig viszik az ügyet.

A XVIII. kerület polgármestere szerint az lett volna elfogadható, ha egy jól látható számítási struktúra alapján osztották volna ki a kerületeknek azt, amit végül megkaptak. Korábban a Spirit FM-en Csőzik László, Érd polgármestere is arról beszélt: bár városa kapott támogatást, itt is megjelennek a különféle érdekek, a különbségtétel a kormánypárti és nem kormánypárti önkormányzatok között, bár ez most nem olyan erős, mint korábban.

Szaniszló Sándor most azt mondta, azt tervezik, hogy közérdekű adatigénylés keretében kérdezik meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy milyen módon döntötték el, kinek mi jár.

Arra a felvetésre, hogy a szintén DK-s Niedermüller Péter vezette kerület kapott pénzt, úgy reagált: a támogatás alapfeltétele volt, hogy minden város benyújtsa az energiamegtakarítási menedzsmenttervét, ezt mindenki megtette. Be is fogadták, és csak utólag derült ki, hogy szeretnének tárgyalni mindenkivel személyesen - mondta.

Szaniszló Sándor felidézte: nem volt része a pályázati kiírásnak, hogy személyesen kell tárgyalni. A DK-sok "úgy vannak szocializálva", hogy együtt intézik a közös ügyeiket, Niedermüller Pétert is tájékoztatták, de már úton volt a tárgyalásra, amikor szóltak neki, ezért úgy döntött, ott lesz a megbeszélésen.

Hangsúlyozta: ez a támogatás jogszerűen jár, ezért az öt kerület azt az átlagos összeget kéri - 471 millió 500 ezer forintot -, amit egy átlagos kerület megkapott. Ezért indítanak pert, a tervek szerint még pénteken.

A polgármester megjegyezte: telefonon beszélt Balla György miniszteri megbízottal, ez is kapcsolattartásnak minősül, sehol nem volt előírva, hogy személyesen kell megjelenni. Együtt szerettek volna elmenni tárgyalni, de erre nemleges választ kaptak, Szaniszló Sándor szerint indoklás nélkül.

Szerinte az volt a kormányzati szándék, hogy egymással szembeállítsák a fővárosi polgármestereket. Az ellenzéki kerületek ki vannak véreztetve, kisebb pénznek is lehet örülni, mint amit a fideszes kerületek kaptak - fogalmazott. Ha kell, Strasbourgig mennek, de a saját igazukat ki fogják járni - jelentette ki Szaniszló Sándor.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés